PHP 8.0 käyttöön 4.-8.4.

sekä Debian 10 -päivityksiä fi1-4 -palvelimilla 3.5.-22.6.2022

29.3.2022

Tässä tärkeässä asiakastiedotteessa informoidaan kaikkiin asiakkaisiimme 4.-8.4.2022 vaikuttavasta PHP 8.0 -päivityksestä sekä fi1-4 -palvelintemme asiakkaisiin vaikuttavista käyttöjärjestelmäpäivityksistä kevään ja alkukesän kuluessa 3.5.-21.6.2022.

 

PHP 8.0 -päivitys

Palvelimillamme käytössä oleva PHP 7.4 versio saavuttaa käyttöikänsä lopun kuluvan vuoden marraskuussa ja siirrymme tästä johtuen käyttämään versiota PHP 8.0 jo nyt kuluvan kevään aikana.

Siirtymä tapahtuu kaikilla asiakkaillamme ma-pe 4.-8.4.2022 (viikko 14), jolloin kaikkien asiakkaidemme palvelut siirtyvät automaattisesti käyttämään PHP 8.0 -versiota.

 

Pääsääntöisesti uusimmat WordPress-versiot toimivat ongelmitta käyttöön tulevan uuden PHP 8.0:n kanssa. Pyydämme asiakkaitamme kuitenkin tarkistamaan, että myös sivujenne lisäosat (pluginit) ja ulkoasupohjat (teemat) on päivitetty uusimpiin, PHP 8.0:n kanssa yhteensopiviin versioihin, jotta ongelmia sivujen toiminnassa ei aiheutuisi päivitysten jälkeen.

Mikäli kotisivunne on toteuttanut erillinen suunnitelija, varmistakaa tarvittaessa häneltä, että sivustonne toimii myös PHP 8.0:n kanssa: https://www.php.net/manual/en/migration80.php

 

Mikäli käytätte Plesk-hallintapaneelimme WordPress Toolkitin tai Sovellukset -osion kautta asennettuja ohjelmistoja, kannattaa päivittää sovellukset, lisäosat ja ulkoasupohjat uusimpiin hyvissä ajoin. Huom! Päivitystyöt tapahtuvat aina asiakkaan itsensä vastuulla ja ennen päivitystyöhön ryhtymistä suosittelemme ottamaan oman varmuuskopion hallintapaneelista.

 

WordPress Toolkitin avulla voi myös ottaa varmuuskopion asennetusta WordPressistä ja tehdä tämän jälkeen päivitykset ohjeidemme mukaisesti.
 

PHP 8.0:an siirryttäessä PHP-pohjaiset sovellukset toimivat nopeammin ja tämä näkyy sivuston latausnopeuden parantumisena entisestään. Kuitenkin mahdollisesti ilmenevissä yhteensopivuusongelmissa voimme myös tilapäisratkaisuna palauttaa päivityksen jälkeen vanhan PHP 7.4:n käyttöön asiakaskohtaisesti sitä erikseen pyydettäessä.

 

Debian 10 -käyttöjärjestelmäpäivitykset fi1-4 -palvelimilla

Vastaavasti myös osalla vanhimmista palvelimistamme on käytössä vanheneva Debian 9 -käyttöjärjestelmä. Suoritamme näiden palvelinten käyttöjärjestelmätason päivitystöitä touko-kesäkuussa 2022 seuraavan aikataulun mukaisesti:

 

  • ti-ke yönä 3.-4.5 palvelimella fi1.hostaan.fi
  • ti-ke yönä 10.-11.5 palvelimella fi2.hostaan.fi
  • ti-ke yönä 17.-18.5 palvelimella fi3.hostaan.fi
  • ti-ke yönä 24.-25.5 palvelimella fi4.hostaan.fi
  • ti-ke yönä 31.5-1.6 (varalla)
  • ti-ke yönä 7.-8.6 palvelimella com0.hostaan.com
  • ti-ke yönä 14.-15.6 palvelimella fi0.hostaan.fi
  • ti-ke yönä 21.-22.6 (varalla)

 

Kunkin palvelimen Debian 9 -käyttöjärjestelmäversio päivitetään versioon Debian 10 ja päivitystöistä aiheutuu yöllisen huoltoikkunan klo 23-07 välisenä aikana jopa 2-3 tunnin mittainen huoltokatkos kotisivujen ja sähköpostien toimintaan mainittuna ajankohtana näiden palvelinten asiakkaille. Palvelintemme hallintapaneeli tai webmail-käyttöliittymät eivät ole välttämättä tavoitettavissa tuona aikana. Sähköpostiviestien kulussa saattaa ilmetä viiveitä, ja mainittuna aikana saapuvien sähköpostiviestin kulku saattaa viivästyä muutamilla tunneilla. Samassa yhteydessä myös MariaDB-tietokantapalvelin päivittyy versiosta 10.1 versioon 10.3.

 

Mainituissa aikatauluissa saattaa myös ilmetä pieniä siirtymiä ja osa palvelimista saatetaan joutua päivittämään esimerkiksi mainittuina varapäivinä.

 

Päivitykset koskevat ainoastaan fi1-4 -palvelinten asiakkaitamme, mutta 14.-15.6 tapahtuva päivitys koskee kaikkia asiakkaitamme, sillä tuolloin fi0-palvelimella sijaitsevat omat kotisivumme ovat poissa käytöstä yöaikana, jolloin kirjautuminen palveluihimme (esim. Plesk-hallintapaneeli tai webmail) ei onnistu kotisivujemme kautta, vaan ainoastaan suorilla palvelukohtaisilla osoitteilla. Löydät nämä osoitteet palvelun avauksen yhteydessä saamistasi ohjeviesteistä.

 

Päivitykset ovat välttämättömiä ja liittyvät palvelinten nykyisen Debian 9 -käyttöjärjestelmän tuen päättymiseen 30.6.2022. Päivityksen yhteydessä siirrymme seuraavaan käyttöjärjestelmäversioon, joka on jo uudemmilla palvelimillamme ollut käytössä pitkään, jolloin tällä erää päivitys tulee tehtäväksi vain mainituille palvelimille. Tämän tason päivityksiä joudutaan tekemään palveluissamme keskimäärin kerran kahdessa vuodessa.

 

Pyydämme ystävällisesti kärsivällisyyttänne päivitysten jälkeen. Palvelussa saattaa ilmetä lyhyitä toimintakatkoksia ja yhteensopivuusongelmia seuraavina päivinä, mutta nämä mahdollisesti ilmenevät ongelmat pyrimme ratkomaan viiveettä ja nopeasti. Puhelinasiakastuessamme saattaa olla poikkeuksia käyttöjärjestelmäpäivitystä seuraavana päivänä.

 

Käyttöjärjestelmätason päivitykset eivät edellytä erityistä varautumista asiakkailtamme, mutta toki esimerkiksi omiin kotisivuihin liittyviä päivitystöitä tai sivuille kohdistuvia mainoskampanjoita kannattaa välttää suunnitellun yöaikaisen ajankohdan tienoilla.

 

Kiitämme kärsivällisyydestänne jo etukäteen ja mikäli kysyttävää mainittuihin päivityksiin liittyen ilmenee, autamme mielellämme.